Babka ziemniaczano-śledziowa
(4-6 porcji)
6 płatów filetów śledziowych, 8 średnich ziemniaków, ? szklanki śmietany, 2 jaja, łyżka mąki, sól, pieprz, 4 łyżki masła.
1. Śledzie moczyć 3-4 godziny w zimnej wodzie zmieniając ją dwukrotnie. Wyjąć śledzie z wody a następnie zalać szklanką mleka na 30 minut. Wymoczone wytrzeć papierową ściereczką kuchenną. Zmiksować.
2. Ziemniaki ugotować, starannie potłuc lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
3. Wymieszać śledzie z ziemniakami, dodać śmietanę, sól, pieprz i jaja.
4. Wysmarować suto masłem formę do pieczenia bab, nałożyć masę ziemniaczano-śledziową i wstawić do piekarnika. Piec 40 minut w 200 st C.
Do babki tej najlepiej podać sos z korniszonów lub korniszony albo ogórki konserwowe.