Kruche precelki makowe
1 i ? szklanki mąki krupczatki, 15 dag masła lub pól na pól z margaryną, 3-4 łyzki maku, ? szklanki cukru pudru, 2 żółtka (białka należy odłożyć do smarowania ciastek), 1 jajko.
1. Do mąki dodać masło lub mieszankę masła z margaryną, nożem przesiekać, aby powstała jakby grubsza kasza.
2. Do przesiekanej z tłuszczem mąki dodać mak, żółtka oraz jajko i cukier, zagnieść ciasto. Po zagnieceniu włożyć do plastikowego woreczka i odstawić c na 30 minut do lodówki.
3. Z wyjętego z lodówki ciasta formować wałeczki o średnicy mniej niż centymetra, kroić na kawałki 10 centymetrowe, splatać w ósemki.
4. Uformowane ciastka posmarować lekko ubitym białkiem przy pomocy pędzelka i piec w nagrzanym piekarniku na złoto.