Kotlety ziemniaczane z dynią

1 kg ziemniaków, 30 dag miąższu z dyni, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jaja, łyżka masła, 3 łyżki mąki, sól, łyżka siekanej zielonej pietruszki, 3 łyżki tartej bułki, ? szklanki oleju do smażenia.
Jako dodatek ? szklanki śmietany 12% oraz ? szklanki dobrego jogurtu naturalnego.

1. Ziemniaki obrać, ugotować i ostudzić, przecisnąć przez praskę do puree lub zemleć w maszynce do mięsa.
2. Żółtka utrzeć z masłem, dodać do masy ziemniaczanej wraz z mąką i proszkiem do pieczenia oraz solą, wymieszać.
3. Dynię zetrzeć na tarce, dodać do masy, dokładnie wymieszać.
4. Białka ubić na sztywna pianę, dodać do masy ziemniaczano -dyniowej, lekko wymieszać raz jeszcze.
5. Formować niewielkie owalne kotlety, obtaczać je w tartej bułce.
6. Na rozgrzanym oleju smażyć na złocisto z obu stron.
7. Wymieszać śmietanę z jogurtem i podać do kotletów osobno, w sosjerce.