Zupa z kurczaka z makaronem
(6 porcji)
Podwójny filet z piersi kurczęcej, 3 łyżki oleju lub oliwy, średnia cebula, 2 marchewki, szklanka podzielonych na drobne kawałki różyczek kalafiorowych, ? szklanki suchego cienkiego makaronu nitki, 4 szklanki rosołu drobiowego (może być przygotowany z kostki), sól, pieprz, szczypta ziół prowansalskich. Ew. ? szklanki startego parmezanu.
1. Mięso pokroić w drobna kostkę. Posiekać cebulę i pokroić marchew w krążki.
2. Olej lub oliwę rozgrzać w garnku, dodać mięso, marchew i cebulę oraz rozdrobnione różyczki kalafiora. Lekko zrumienić całość.
3. Do warzyw i mięsa wlać rosół oraz dodać zioła prowansalskie. Zagotować.
4. Do zupy dodać makaron i od momentu zawrzenia gotować 10 minut kilka razy w czasie gotowania zamieszać.
Zupę podawać posypaną parmezanem, jeśli ma zastąpić ona cały obiad można do niej podać kromki chleba.