Zupa kalarepkowa

(4 porcje)

4 kalarepki, marchew, pietruszka, udko kurczęcia, 5 szklanek wody, łyżka masła i łyżka mąki, 4 łyżki niskoprocentowej śmietany

1. Kalarepkę obrać. Trzy pokroić w nieduże paski, jedną zachować w całości.
2. Udko kurczęce, marchew, pietruszkę i pokrojone kalarepki zalać 6 szklankami wody, dodać sól i ugotować.
3. Pozostawioną kalarepkę pokroić w drobną kostkę, zalać przecedzonym wywarem. Gotować aż kalarepka zmięknie.
4. Rozgrzać w małym garnuszku masło, dodać mąkę, kiedy spieni się i zbieleje połączyć zasmażkę z zupą. Zagotować, dodać śmietanę oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupę z kalarepki można podawać z grzankami z bułki lub podpieczonym w tosterze tostem, można też podawać ją bez dodatków.