Napoleonki

Ciasto: 2 1/2 szklanki mąki, kostka masła ,
2 żółtka, 1/2 szklanki śmietany, szczypta soli, cukier puder do posypania.
Krem: 2 szklanki mleka, szklanka cukru, szklanka mąki, 4 jaja, 2 łyżki masła, cukier waniliowy.
1. Zagnieść szybko ciasto, rozpoczynając od posiekania tłuszczu z mąką, potem dodać żółtka, sól i śmietanę. Włożyć do lodówki na 1/2 godz.
2. Po wyjęciu ciasta z lodówki upiec 2 cienkie placki na dużej blaszce (w temperaturze ok. 220?C, po 15 min).
3.Przygotowanie kremu : utrzeć jaja z cukrem na puszystą masę.
4. Przesianą mąkę wymieszać z częścią zimnego mleka, dodać do utartych jajek, a następnie wlać na wrzące mleko i gotować stale mieszając, aż krem zgęstnieje. Na końcu dołożyć masło, zgasić ogień i jeszcze chwilę mieszać.
5. Ostudzony krem nałożyć między dwa placki ciasta ,równomiernie obciążyć je na godzinę. Następnie po wierzchu posypać cukrem pudrem i pokroić na kwadratowe ciastka.