Imbir

Przyprawa znana i używana w polskiej kuchni już przed kilkuset laty. Przez długi czas, podobnie jak większości smakołyków pochodzących z dalekich stron, imbiru nie było w naszych sklepach, wreszcie pojawił się mielony, jednak dopiero obecnie możemy wybierać spośród różnych rodzajów i stopni jego przetworzenia. A jest to znakomita przyprawa, lubiana nawet przez najbardziej zagorzałych kuchennych tradycjonalistów. Imbir marynowany jadamy raczej jako dodatek do japońskich smakołyków (niezbędny jako uzupełnienie sushi); imbir kandyzowane uzupełnienie dań deserowych; imbir sproszkowany służy do przyprawiania mięs, najczęściej drobiu, a świeży korzeń imbiru, ścierany bezpośrednio przed przygotowaniem potrawy, jest przyprawą o wyjątkowej woni i smaku. Niektóre mięsa, takie jak wieprzowina czy kaczka, wydają się po przyprawieniu imbirem mniej tłuste. Nie sposób sobie wyobrazić istnienia chińskiej czy japońskiej kuchni bez imbiru, który w tamtych kuchniach jest równie ważny jak sól. Ale właściwie imbir, dzięki kupcom, jest znany i ceniony już od tysiącleci niemal wszędzie. w starej kuchni polskiej imbirem mielonym przyprawiano indyka.