Granaty
Uprawiane obecnie w krajach o ciepłym klimacie, krzewy i drzewa granatowców pochodzą z Azji. Od wieków granat stanowi symbol płodności i miłości.
To, że pesteczki tego owocu zjadanego na surowo wyranie się wyczuwa, stanowi dla jednych plus, dla innych minus. Na pewno jednak wszyscy zgodnie przyznają, że granat odznacza się oryginalnym, charakterystycznym smakiem, dojrzały zaś ma zupełnie wyjątkowy, rubinowy kolor. Ususzone pestki są dobrą przyprawą. w wielu kuchniach jako doskonałej przyprawy używa się także soku z granatów, zastępującego sok cytrynowy, bardziej jednak łagodnego i subtelnego. Przyrządza się również z niego doskonałe orzewiające napoje. Owoce i sok z granatów są bogate w pektyny i fosfor, mają przy tym wielką zaletę: są niskokaloryczne.
Bardzo chętnie zjadamy granaty na surowo, ale przecież nadają się one także do przyrządzania znakomitych sałatek.