Boczek z rzodkiewką daikon
(6 porcji)
1/2 kg chudego surowego boczku, 1 korzeń rzodkwi daikon, 1 marchewka, 1 por, ok. 5 cm korzenia imbiru, 2 szklanki rosołu wołowego z kostki, 3 łyżki ciemnego sosu sojowego,
1 łyżka alkoholu (wódki lub białego wina), 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 4 łyżki oleju słonecznikowego
Rozgrzać olej w garnku, obsmażyć na nim boczek w całości, po czym wyjąć go i pokroić w najwyżej centymetrowej grubości plasterki. Włożyć do garnka wraz z pokrojoną w paseczki marchwią i rzodkwią, pokrojonym w centymetrowe kawałki porem, pokrojonym w cienkie plasterki imbirem. Dodać sos sojowy, alkohol oraz rosół i gotować godzinę na bardzo małym ogniu. Ugotowane mięso wyjąć łyżką cedzakową wraz z warzywami, pozostały w garnku sos zagęścić wymieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody mąką ziemniaczaną, zagotować i polać nim mięso. Podawać z ryżem.