Zupa fasolowa (węgierska)
1/2 kg wędzonego boczku, 10 dag kiełbasy, 2 marchewki, 2 pietruszki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 25 dag fasoli, 4 dag smalcu, 6 dag mąki, 1 szklanka śmietany, papryka w proszku (słodka), czuszka (ostra bułgarska papryczka), sól, pieprz, cukier, natka pietruszki
Wędzonkę ugotować w 1 1/2 l wody. Namoczoną uprzednio fasolę gotować w drugim naczyniu. Gdy zmięknie, dolać wodę, w której gotowała się wędzonka, mięso zaś odłożyć, by stygło. Dodać pokrojoną w słupki marchew i pietruszkę. Przygotować na smalcu zasmażkę z posiekaną i zrumienioną cebulą, natką pietruszki i sproszkowaną czerwoną papryką. Dodać czuszkę, zalać wodą i 10 minut gotować. Pokroić wędzonkę, dodać podsmażoną na rumiano kiełbasę pokrojoną w plasterki i wszystko wrzucić do naczynia z fasolą. Wlać śmietanę, przyprawić solą, pieprzem, a także odrobiną cukru.