Węgierski kociołek
25 dag wołowiny bez kości, 10 dag cebuli, 1 ząbek czosnku, sól, 1 kg ziemniaków, 2 pomidory, 1 strąk słodkiej papryki, ostra papryka w proszku, 5 dag smalcu
Posiekaną drobno cebulę podsmażyć na smalcu, dosypać (po przestudzeniu patelni) sproszkowaną paprykę, a następnie podsmażyć umytą i pokrojoną w kostkę wołowinę. Dodać drobno posiekany czosnek, obrane ze skórki pomidory, posolić i zalać wodą tak, by zawartość garnka wystawała. Posolić do smaku. Dusić na wolnym ogniu, dolewając wody. Gdy mięso będzie prawie miękkie, wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie zalać tak, by wszystko znikło pod wodą. Doprawić solą i ostrą papryką do smaku. Gdy ziemniaki zmiękną, podawać z czerwonym wytrawnym winem.