Mus z wędzonego pstrąga
1/2 kg wędzonego pstrąga, 1 szklanka śmietany, 3 łyżeczki żelatyny, kilka plastrów wędzonego łososia, sól, świeżo zmielony pieprz, posiekany koperek, kilka plasterków cytryny, sos jogurtowo-chrzanowy
Rybę obrać i wyjąć ości. Zmielić w maszynce, dodać ubitą śmietanę, rozpuszczoną żelatynę, sól i pieprz do smaku. Wymieszać masę. Prostokątną foremkę wyłożyć plastrami łososia, tak by znacznie wystawały poza brzegi. Napełnić foremkę masą rybną. Wygładzić wierzch. Przykryć z wierzchu plastrami łososia. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Po zastygnięciu wyjąć z foremki i pokroić w plastry. Podawać ozdobione koperkiem, plasterkiem cytryny z dodatkiem sosu jogurtowo-chrzanowego.