Zupa szczawiowa z jajkiem
1/4 kg szczawiu, 1 1/2 łyżki masła, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 1/4 l rosołu z kurczaka, 125 ml gęstej śmietany,
4 jajka, sól, cukier, świeżo zmielony pieprz
Szczaw umyć, osączyć i posiekać. Obraną cebulę drobno pokroić. Roztopić w rondlu masło i zeszklić na nim cebulę. Dołożyć posiekany szczaw, posolić i dusić pod pokrywką 5 minut. Zalać gorącym rosołem i gotować 10 minut. Ostudzić. Zmiksować i doprawić sokiem cytrynowym, odrobiną cukru, świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Zaciągnąć śmietaną. Podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia. Podawać z jajkami na twardo pokrojonymi w ćwiartki.