Kolorowy mus z papryki
3 czerwone papryki, 1 papryka żółta, 1 papryka zielona,
1 cebula, 250 ml bulionu z kurczaka, 15 g żelatyny, 80 ml kremówki, 2 łyżki octu winnego, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku
z cytryny, cukier, sól, pieprz
Po jednej papryce z każdego koloru opalić nad płomieniem, obrać ze skórki, po czym pokroić w trójkąty lub romby. Z oliwy, octu, soli i pieprzu przyrządzić marynatę, zalać nią paprykę i odstawić. Pozostałe czerwone papryki zmiksować z cebulą i przetrzeć przez gęste sitko. Masę cebulowo-paprykową włożyć do garnka, zalać śmietaną i zagotować. Rozpuścić żelatynę namoczoną uprzednio w dwóch łyżkach zimnej wody w gorącym bulionie. Gdy galareta wystygnie, wysmarować nią denka i ścianki foremek. Resztę galarety wlać do przecieru z papryki. Doprawić sokiem z cytryny, pieprzem i solą, dodać szczyptę cukru. Dokładnie wymieszać i napełnić tą masą foremki. Wstawić je na noc do lodówki. Tuż przed podaniem zanurzać zimne foremki na sekundę we wrzątku. Pozwoli to wyłożyć mus na talerze. Każdą porcję ozdobić różnokolorowymi figurami z marynowanych papryk.