Ryba po żydowsku II (gefilte fisz)
2 nieduże karpie (po ok. 1 kg każdy)
1 jajko
2 cebule
1 czerstwa bułka
1 marchew
1 pietruszka
do smaku: sól, pieprz, cukier
Karpie sprawić, odciąć łby i płetwy. Jedną rybę pokroić na cienkie dzwonka szerokości 1 1/2 2 cm, z każdego dzwonka usunąć kość grzbietową oraz niewielki kawałek mięsa ponad nią oraz ości. W każdym dzwonku powinna zostać pod skórą otoczka mięsa. Drugiego karpia wyfiletować i zmielić lub posiekać wraz z mięsem wykrojonym z pierwszego. Dodać namoczoną, wyciśniętą oraz rozdrobnioną bułkę, jajko i startą surową cebulę. Dobrze wyrobić masę i nakładać ją w środek każdego dzwonka. Z odkrojonych części ryb wraz z cebulą, marchwią i pietruszką ugotować wywar. Dobrze wygotowane resztki ryb wyjąć z wywaru, cały wywar przecedzić i znów wlać do garnka. Kiedy zawrze, włożyć ostrożnie napełnione farszem dzwonka ryby, dodać znów tylko łebki i gotować. W czasie gotowania próbować, czy w wywarze jest dość cukru, soli i pieprzu. W miarę potrzeby doprawić. Gotować godzinę. Ozdobić kawałki ryby wyjętą poprzednio z wywaru marchewką.
Komentarze
A do czego to?
Do mięs duszonych i do sosów. To przyprawa z kuchni hinduskiej.
Garam masala w kuchni idnysiej stosuje sie do wiekszosci potraw, nie tylko do duszonych mies i sosow. Przepis jest dobry, ale wg mnie garam masala najbardziej podobne do tego, ktore kiedys smakowalam w Indiach, jest to przyrzadzone wg tego przepisu http://www.dotykindii.pl/garam_masala.html