Knedelki z mąki macowej
1 1/2 szklanki mąki macowej
3/4 szklanki zimnej wody
2 jajka
1/2 łyżeczki masła lub margaryny albo tłuszczu wytopionego z kurczaka
sól
Oddzielić żółtka od białek i utrzeć je z tłuszczem i solą, dolewając po
trochu wodę. Ubić sztywną pianę z białek. Do utartych żółtek dodawać stopniowo pianę z białek i mąkę macową. Z dobrze wymieszanego ciasta formować wilgotnymi dłońmi kulki wielkości małego orzecha włoskiego, pamiętając, iż podczas gotowania zwiększą podwójnie swoją objętość. Zagotować w garnku dużo lekko osolonej wody i wrzucać na nią knedelki. Kiedy wypłyną, wyjmować łyżką cedzakową.
Knedelki są tradycyjnym dodatkiem do świątecznych rosołów.
Komentarze
Czy na pewno ma być 23 dkg drożdży? To prawie ćwierć kilograma. Mam wrażenie, że powinno być 2-3 dkg, ale wolę się upewnić. Poza tym, jak się ciasto podzieli na l6 części, to skąd potem wziąć 24 bajgle do gotowania? Z poważaniem
kryszab
Poznikały myślniki. I tak: nie 23 dkg drożdży, tylko 2-3 dkg drożdży i nie 24 bajgle, tylko 2-4 bajgle. Przepraszam i dziękuję za czujność. W przepisie też zaraz poprawimy.
A nie dałoby sie tego: Napiał/a poprawić na: Napisał/a ?
Już jest „napisał/a” zamiast „napiał/a”.