Farfelki

2 szklanki mąki
2 jaja
1 łyżeczka soli

Mąkę wsypać do miski, dodać sól, jaja i zagniatać ciasto, w miarę potrzeby wlewając po trochu kilka łyżek zimnej wody. Dokładnie wygnieść ciasto i odstawić na pół godziny. Następnie uformować wałek i pociąć go na mniejsze części. Odłożyć, aby obeschły, po czym utrzeć je na grubej jarzynowej tarce i rozłożyć na czystej ściereczce do zupełnego obeschnięcia.
Zagotować lekko osoloną wodę i gotować w niej farfelki około 6 minut od momentu ponownego zawrzenia. Wysuszone całkowicie farfelki można przechowywać kilka dni w zamkniętym słoiku.
Farfelki to tradycyjne kluseczki towarzyszące innym potrawom (mięso lub rosół) lub podawane jako samodzielne danie z siekaną zieloną pietruszką i lekko okraszone masłem lub innym tłuszczem. Jak każda potrawa żydowskiej kuchni także farfelki miały znaczenie magiczne: podawane w Rosz ha–Szana były symbolem pomyślnego roku.