Śląskie ciastka bez nadzienia
5 jaj
1 kostka masła
1 1/2 szklanki cukru
skórka z całej cytryny
1 łyżka wysokoprocentowego alkoholu
2 łyżki siekanych migdałów
ok. 2 szklanek mąki
1 jajko
2 łyżki siekanych migdałów
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
Jajka ugotować na twardo. Wyjąć żółtka, przetrzeć przez sitko, zmieszać je z masłem, alkoholem, cukrem i zagniatać z taką ilością mąki, aby uzyskać dające się wałkować ciasto. Ciasto rozwałkować i wykrawać kieliszkiem ciastka, po czym posmarować je rozbitym jajkiem oraz posypać cukrem, migdałami i cynamonem. Upiec na złoto.
Komentarze
Może Śląskie?
Oczywiście – „Ś” gdzieś zniknęło. Już poprawione.