Sos szparagowy
2 szklanki wywaru ze szparagów
3 żółtka
sól
1 kieliszek rumu lub 1 szklanka białego wina
2 łyżki mąki
4-5 plasterków cytryny
kawałek posiekanej skórki cytrynowej
1 łyżka cukru
Zagotować wywar ze szparagów, wino lub rum, plasterki cytryny i siekaną skórkę cytrynową. Dodać wymieszaną z wodą mąkę i ponownie zagotować. Lekko ostudzić. Żółtka rozmieszać z kilkoma łyżkami schłodzonego sosu i dodać do reszty gorącego jeszcze sosu. Wymieszać.
Sos ten doskonale smakuje do szparagów.
Komentarze
Trochę za dużo tej cytryny i wina chyba…
Zgubił się myślnik między 4 a 5. Już poprawiłem.
Dzięki za uwagę i za poprawkę. Takie lapsusy zdarzają się często, bo komputer „też człowiek” i się myli.