Jarzyny po sasku
(6 porcji)
4 szklanki mocnego rosołu (może być rosół wołowy z kostki)
23 marchwie
1 pietruszka
1 kalarepa
1 szklanka wyłuskanego groszku
1 średni seler
6 ziemniaków
3/4 główki białej lub włoskiej kapusty
1/2 kg wołowego lub baraniego mostku
1 łyżka smalcu wołowego
1 łyżka mąki
Warzywa (z wyjątkiem ziemniaków) obrać, umyć i pokroić na niewielkie kawałki, po czym zalać rosołem i dusić wraz z mięsem pod szczelnym przykryciem 2 godziny.
Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki i dodać wraz ze zrumienioną na tłuszczu mąką. Znów szczelnie zakryć i gotować dalsze 1015 minut. Podawać ułożone na półmisku wraz z pokrojonym na kawałki mięsem.
Nie trzeba użyć wszystkich wymienionych rodzajów warzyw, można je także zastąpić innymi. Dodatek mięsa również nie jest konieczny jeżeli użyje się rosołu warzywnego, można przygotować tę potrawę w wersji wegetariańskiej.