Zupy gotowane bez dodatku tłuszczu; Zupa winna
(4 porcje)
4 szklanki białego wytrawnego lub półsłodkiego wina lub 2 szklanki wina
i 2 szklanki wody
niewielka szczypta soli
1/2 łyżeczki mąki
2 jaja
cukier do smaku (ok. 3 łyżek)
1/2 łyżeczki do kawy mielonego cynamonu lub kawałeczek laski cynamonu
skórka z całej cytryny i 4 łyżeczki soku
Wino zagotować pod przykryciem, dodać cukier, wymieszaną z kilkoma łyżeczkami zimnej wody mąkę, skórkę, sok, cynamon i jeszcze raz zagotować wszystko pod przykrywką. Żółtka wymieszać z odrobiną zimnej wody, dodać łyżkę wazową zupy winnej i starannie wymieszać. Wlać do zupy i po raz kolejny doprowadzić ją do wrzenia. Ubić sztywną pianę z białek.
Przelać gorącą zupę do wazy, nakładać łyżką pianę i szybko przykryć pokrywką, aby piana ugotowała się w parze.
Można również nałożyć pianę na wierzch zupy w garnku i przykryć pokrywką.