Bulion z kartoflanymi kluseczkami
(6 porcji)
6 szklanek rosołu
4 duże mączyste ziemniaki
skórka starta z połowy cytryny
1/2 łyżki posiekanych gorzkich lub 2 łyżki siekanych słodkich migdałów
1 jajko
ok. 1 szklanki mąki
sól
Ziemniaki w skórce ugotować w przeddzień. Obrać ze skórki i zmielić w maszynce. Do masy ziemniaczanej dodać jajko, skórkę cytrynową, siekane migdały i odrobinę soli, dodawać po trochu mąkę, zagniatając elastyczne ciasto. Dosypywać mąkę do momentu, kiedy ciasto uzyska konsystencję
pozwalającą na formowanie okrągłych małych klusek, nieco większych od orzecha laskowego. Kluski wrzucić na wrzący rosół. Po minucie, jeśli nie przerwało się wrzenia, wyjąć łyżką cedzakową, jeśli zaś wrzenie ustało po minucie od ponownego wrzenia.