Krakowski placek ze śliwkami lub innymi owocami
1 1/2 szklanki mąki, jajko, 1/2 szklanki cukru, ok. 1/3 szklanki śmietany, 2 łyżki masła, mały proszek do pieczenia, 1 kg śliwek węgierek, 4 łyżki cukru, o ile to możliwe grubej rafinady, łyżka tłuszczu do smarowania blachy.
1. Wymieszać masło z jajkiem i cukrem, potem ciągle mieszając dodawać mąkę i proszek do pieczenia i powoli śmietanę, tak aby wszystkie składniki połączyły się w jednolite gęste ciasto. Można użyć do wymieszania miksera lub malaksera.
2. Na dużej, wysmarowanej tłuszczem blaszce (wielkości piekarnika w kuchence gazowej) rozłożyć jednakowej grubości warstwę ciasta. Na niej układać pozbawione pestek i porozcinane wzdłuż śliwki. Według oryginalnego przepisu należy je układać skórką do góry, aby sok wydzielający się w czasie pieczenia ciasta wsiąkał w placek.
3. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, kiedy ciasto pomiędzy śliwkami zaczyna się rumienić – posypać cukrem i piec dalej, aż zrumieni się na ciemno-złoto.
Ciasto udaje się zawsze. Doskonale smakuje także z wiśniami, morelami, agrestem.