Omlet z macy, czyli płatków dietetycznych
(4 porcje)
1/2 paczki płatków dietetycznych, szklanka mleka, szczypta soli, 2 jajka, łyżka masła .
1. Płatki pokruszyć drobno i zalać w miseczce surowym mlekiem, dodać sól i zostawić na 1 godz.
2. Po godzinie zlać mleko, które nie wsiąkło, wbić 2 całe jajka i wymieszać.
3. Masę wylać na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym masłem i smażyć z obu stron jak omlet.
Można podawać na ostro, z ketchupem, można na słodko, np. z dżemem. Jest to przepis z kuchni żydowskiej.
Komentarze
bulki pyszne, chociaz musialem zmienic ciasto bo z waszego przepisu nie szlo ugniesc go 🙂 pozdrawiam:)
Każdy powinien wnosić do przepisów kuchennych odrobinę własnej inwencji,sądzimy zatem ,że na tym polegała zmiana,jakiej Pan dokonał.A przepis jest wypróbowany i dobry,więc jest Pan odkrywcą nowego przepisu.Gratulujemy!
w którym momencie tego przepisu trzeba dodać mleko (czy dobrze podejrzewam, że powinno być to w pkt. 2)?
Myślę, że LES miał kłopoty, bo jako składnik występuje szklanka mleka, a potem w przepisie już jej nie ma.
Serdecznie pozdrawiam, MałgosiaW 🙂
To roztargnienie spowodowało, że mleko wyparowało z przepisu. Trzeba je wlać wraz z roztopionym masłem czyli w pkt. 2
Przepraszamy!