Fasolka po bretońsku
(4 porcje)
30 dag fasoli Jaś”, ok.15 dag kiełbasy, 2 plasterki wędzonego boczku (ale niekoniecznie), 2 cebule, mała puszka przecieru pomidorowego, olej, majeranek, bazylia, sól, pieprz, przyprawa warzywna lub do zup, łyżka mąki.
1. Fasolę zalać ciepłą przegotowaną wodą (najlepiej na noc). Podczas moczenia podwoi swoją objętość.
2. Następnego dnia ugotować fasolę w wodzie, w której moczyła się.
3. Na patelni zrumienić drobno pokrojoną cebulę wraz ze skwarkami z boczku, następnie dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i przełożyć do rondla z fasolą.
4. Dodać przecier pomidorowy, przyprawy, przyprószyć mąką i gotować na małym ogniu 15 min. Uzupełnić, jeśli trzeba, wyparowaną wodę, tak aby fasola pływała w sosie.