Zapiekanka z ziemniaków
(4 porcje)
8 dużych ziemniaków, 2 cebule, 25 dag pieczarek, łyżka masła i łyżka oleju, szklanka śmietany, 2 jajka, 20 dag tartego, żółtego, ostrego sera, pieprz, sól.
1. Ugotować ziemniaki w łupinach. Nie powinny być całkiem miękkie. Ostudzić, obrać i pokroić w plasterki, połowę z nich ułożyć na dnie wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia.
2. Pokrojoną w talarki cebulę zrumienić na patelni na mieszance masła i oliwy i ułożyć na ziemniakach.
3. Usmażyć na pozostałym na patelni tłuszczu plasterki pieczarek i ułożyć na ziemniakach z cebulą, posolić, posypać pieprzem i przykryć drugą częścią pokrojonych ziemniaków.
4. Jajka rozmieszać ze śmietaną. Na wierzchu posypać tartym serem. Zapiekać w gorącym piekarniku ok. 40 min.