Kotlety mielone lub pulpety
(4 porcje)
1/4 kg mięsa wieprzowego z łopatki, 1/4 kg mięsa wołowego bez kości albo 1/2 kg tylko wieprzowego, jajko, czerstwa bułka, cebula, ząbek czosnku, sól, pieprz, bułka tarta, można dodać zioła: majeranek, oregano, bazylia, do smażenia smalec lub olej z łyżką masła.
1. Mięso razem w cebulą zemleć w maszynce.
2. Namoczoną wcześniej w wodzie bułkę wycisnąć i również zemleć przez maszynkę.
3. Do zmielonej masy dodać jajko, roztarty z solą ząbek czosnku i przyprawy według własnego smaku.
4. Uformować zgrabne, nieduże kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Bardzo apetycznie wyglądają kotlety, na których powierzchni przed smażeniem zrobi się nożem kratkę.
Pulpetów nie obtaczać w tartej bułce ,gotować w wywarze z warzyw, na małym ogniu.