Pulpety z mąki macowej
(6 porcji)
2 jajka, 3/4 szklanki zimnej wody, 1 1/2 szklanki mąki macowej, 1/2 łyżeczki masła lub margaryny, sól.
1. Żółtka utrzeć z masłem i solą ,mieszając, dodawać po trochu wodę.
2. Ubić pianę z białek.
3. Do utartych żółtek dodawać stopniowo pianę z białek i mąkę macową, stale mieszając.
4. Uformować małe kulki (w czasie gotowania kulki prawie dwukrotnie zwiększą objętość), za każdym razem zwilżając dłonie w zimnej wodzie.
5. Uformowane kulki wrzucić na gotującą się osoloną wodę.
6 Kiedy wypłyną, wybierać łyżką cedzakową .
Jest to przepis z kuchni żydowskiej. Pulpety z mąki macowej podawano do świątecznego rosołu. Pulpetów nie należy przetrzymywać na drugi dzień, gdyż staną się twarde jak kamienie. Mąkę macową można zastąpić dokładnie rozdrobnioną macą, czyli tzw. płatkami dietetycznymi.