Zupa z żółtego sera
(4 porcje)
Szklanka utartego na drobnej tarce podsuszonego, ostrego, żółtego sera, 2 średnie cebule, łyżka masła, 2 kostki bulionowe, rozpuszczone w 4 szklankach wody, sól, pieprz, szczypta sproszkowanej słodkiej papryki, łyżka siekanej zielonej pietruszki.
Na kluseczki: jajko, 2 łyżki mąki, łyżeczka oliwy.
1. Posiekać drobno cebulę, podsmażyć na jasnozłocisto na łyżce masła.
2. Rozpuścić kostki bulionowe w 4 szklankach wody, dodać podsmażoną cebulę i gotować razem 5-10minut. Przecedzić przez sitko.
3. W kubeczku ubić jajko z mąką i oliwą na gładką, lejącą się masę.
4. Doprowadzić przecedzony bulion do wrzenia i na wrzący lać cienkim strumieniem ciasto. Zamieszać i kiedy kluseczki wypłyną dodać starty ser i znów, delikatnie, wymieszać.
5. Dodać, jeśli trzeba, nieco soli, pieprz oraz sproszkowaną paprykę oraz posiekaną zieloną pietruszkę.