Szybka zupa fasolowa

(4 porcje)
2 puszki (45-dekagramowe) konserwowej białej fasoli, kostka rosołu wołowego lub warzywnego, 4 łyżki pokrojonego w kostkę wędzonego boczku, duża cebula, duży ząbek czosnku, łyżka majeranku, 4 kromki pieczywa tostowego, łyżeczka masła.

1. Fasolę odsączyć z zalewy, wypłukać, włożyć do garnka, zalać 3 szklankami wody, dodać kostkę rosołu wołowego i całość zagotować, lekko ostudzić.
2. Cebulę posiekać bardzo drobno.
3. Boczek podsmażyć na patelni, kiedy jest już chrupiący wyjąć skwarki, do pozostałego tłuszczu dodać posiekana cebulę i podsmażyć ją na złocisto. Dodać do zupy, zagotować razem.
4. Do zupy dodać także przeciśnięty przez praskę czosnek, skwarki z boczku i majeranek. Krótko doprowadzić do wrzenia doprawiając solą i pieprzem.
5. Przygotować w tosterze lub na suchej patelni grzanki z chleba tostowego, które podać osobno, aby nie rozmoczyły się w zupie.

Zupę podawać bardzo gorącą. Można zamiast grzanek dodać ugotowanego makaronu, najlepiej drobnego, lub zacierek. Można także doprawić zupę ostrą przyprawą chili lub słodką mieloną papryką.