Paszteciki vol-au vent
Opakowanie gotowego ciasta francuskiego.
Na nadzienie: Połowa pieczonego lub ugotowanego kurczaka, 10 dag pieczarek, 2-3 łyżki konserwowego groszku, ? szklanki śmietanki 12%, do smaku sok z cytryny, 2 żółtka, sól, pieprz, łyżka siekanego koperku lub natki pietruszki, ? szklanki bulionu, łyżka mąki, 2 łyżki masła.
1. Z rozmrożonego gotowego ciasta francuskiego wykroić szklanką do whisky 24 krążki, w połowie z nich wyciąć o centymetr mniejszy otwór zwykłą szklanką. Na większym krążku układać ten z wyciętym szklanką otworem (można przykleić je do siebie odrobiną białka). Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, wycięte szklanką kółka także. Upiec na jasnozłoto. Powstaną w ten sposób foremki z przykrywkami z tego samego ciasta.
2. Na patelni stopić łyżkę masła, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć chwilę, po czy m dodać pokrojone w kostkę mięso z drobiu oraz zielony groszek.
3. W garnuszku stopić pozostałe masło, dodać mąkę, śmietanę oraz bulion, podsmażone pieczarki z mięsem, doprawić sokiem z cytryny, koperkiem lub zieloną pietruszką, solą pieprzem i na koniec żółtka. Jeszcze raz silnie zagrzać nadzienie.
4. Doprawione nadzienie wkładać do przygotowanych foremek, nakrywać upieczoną z ciasta przykrywką.
Vol-au vent podaje się zazwyczaj po zagrzaniu przez 10 minut w piekarniku, jako pyszną gorącą przystawkę.