Wędzona szynka z puree z selera
Ok. 1 kg wędzonej surowej szynki, marchew, pietruszka, cebula, po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu.
Na puree: 2 spore selery korzeniowe, ? szklanki słodkiej śmietanki, łyżeczka masła, sól, pieprz.
1. Zagotować wodę z obranymi i pokrojonymi warzywami oraz przyprawami.
2. Szynkę wędzoną umyć w zimnej wodzie, włożyć do wrzącego wywaru i ugotować (60 minut) nie dopuszczając do wrzenia. Pozostawić w wodzie.
3. Selery obrać, pokroić na plastry i ugotować do miękkości w niedużej ilości osolonej wody.
4. Wyjąć ugotowane plastry selera, zmiksować, dodać słodką, śmietankę i masło, mieszając zagrzać puree, aby odparować jak najwięcej płynu. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
5. Gorące mięso pokroić na centymetrowe plastry. Na półmisku ułożyć wokół puree selerowe, w środku plastry szynki.
To danie jest proste, smaczne i nie wymaga niemal zupełnie pracy a efekt – murowany.