Legumina czekoladowa
8 jaj, 15 dag cukru, 4 łyżki mąki, 20 dag startej czekolady, ? laski wanilii, 1 łyżka oliwy lub masła do wysmarowania formy
Dzień przed przygotowaniem leguminy wybić jaja, oddzielając żółtka od białek.
Do żółtek dodać posiekaną wanilię i pozostawić w chłodnym miejscu. Następnego dnia utrzeć żółtka z cukrem, dodając pod koniec startą czekoladę, połowę mąki i pianę z 4 białek. Ucierać masę 10 minut w jedną stronę. Dodać resztę mąki i pianę z pozostałych białek. Ucierać co najmniej kilkanaście minut, po czym przełożyć masę do wysmarowanej oliwą formy i piec w średnio nagrzanym piekarniku około 30 minut. Spróbować patyczkiem: jeśli będzie suchy, legumina jest gotowa. Podawać wyłożoną na talerz, jak babkę, ewentualnie z dodatkiem soku owocowego.
Komentarze
Moje ulubione wino Komandaria (Commandaria) cypryjskie.
Dla amatorów, właściwie amatorek bo słodkie, ale pyszne.
Niestety, tylko na Cyprze osiągalne.
Z okazji zbliżajacego się Nowego Roku 2008 przesyłam
serdeczne życzenia zdrowia i pomyślności.
Pozdrawiam, Państwa kulinarna fanka
A moje winko to Bachus z winnicy Egona z Piesportu (Niemcy).
pozdrawiam
Pogo