Kaczka na Boże Narodzenie
Kaczka wagi około 2 kg, około 30-40 dag suszonych owoców: jabłek, bananów, śliwek, moreli, rodzynek i daktyli), 1/2 szklanki wina (jakiegokolwiek), łyżka cukru, 2 łyżki oliwy lub oleju, 4 łyżki brandy, po szczypcie suszonej szałwii oraz ostrej papryki, 1/2 szklanki rosołu drobiowego z kostki, sól, pieprz, łyżka powideł śliwkowych lub morelowych.
1. Sprawić kaczkę, posypać solą i pieprzem, odstawić. Posmarować oliwą lub olejem.
2. Przygotowane suszone owoce zalać winem, dodać 1/2 szklanki wody i łyżkę cukru, niechaj postoją, po czym gotować je około 10 minut. Ostudzić, odsączyć owoce wywar zachować.
3. Owocami wypełnić tuszkę kaczki, zaszyć bawełnianą nicią i wstawić do nagrzanego do 190 st C piekarnika. Piec około 1 godziny 30 minut polewając wytwarzającym się sosem.
4. Wymieszać powidła z brandy i wywarem od suszonych owoców. Polać mieszanką kaczkę i dopiekać ją rumieniąc i polewając możliwie często sosem.
Podawać pokrojoną na porcje, owoce obok, a sos w sosjerce.