Karp lub lin duszony w winie z prawdziwkami
Karp wagi około 1,5 kg, (lub tej samej wagi liny), opakowanie (35 dag mrożonych prawdziwków, 2 spore cebule, 2 łyżki oliwy lub oleju, po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu, 2 szklanki białego wytrawnego wina, 4 łyżki dobrej śmietany i 1/2 łyżki mąki, sól.
1. Ryby sprawić, podzielić na porcje i posolić. Odstawić na 2 godziny.
2. Cebule posiekać i poddusić na oleju, dodać poprzekrawane rozmrożone grzyby i dusić około 10 minut.
3. Kawałki ryby poukładać w płaskim żaroodpornym naczyniu, na nich uduszone grzyby, wlać wino, dodać pieprz i ziele angielskie i dusić 40 minut.
4. Wymieszać śmietanę z mąką, dodać wywaru spod ryby i zmiksować, wlać do ryby i jeszcze chwilę dusić, aby sos się zagotował.
Można podawać z odgrzanymi ziemniakami lub puree.