Karp w sherry

2 karpie wagi poniżej 1 kg, 1/2 szklanki wytrawnego sherry, łyżka cukru, 5 łyżek sosu sojowego, szczypta suszonej cebuli lub kostki o smaku prażonej cebuli, szczypta ostrej papryki, płaska łyżeczka curry, 2 łyżki oliwy lub oleju, sól.

1. Karpie sprawić, odciąć łby.
2. Wymieszać suszona cebulę lub przyprawę cebulową, sherry, curry i sos sojowy oraz ostrą paprykę.
3. Na półmisku ułożyć karpie, posmarować z obu stron mieszanką przypraw i wina; można ponacinać skórę ryb, aby aromaty szybciej przeniknęły do mięsa. Marynować co najmniej 4-5 godzin.
4. Wyjąć karpie z marynaty, osmarować olejem i wstawić do piekarnika o temperaturze 190 st C na 20 minut. o 10 minutach przewrócić ryby. W czasie. pieczenia kilkakrotnie ryby smarować pozostałą marynatą oraz sosem, który ścieka z ryb.

Podawać z ziemniakami puree utartymi z odrobiną żółtego startego sera lub ryżem wymieszanym z groszkiem.