Kluski kładzione

szklanka mąki, jajko, na czubek łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka masła, tyle wody, ile okaże się niezbędne do wyrobienia ciasta


1. Wszystkie składniki włożyć do wyższego garnuszka i dolewając po odrobinie wody, mieszać energicznie łyżką. Ciasto powinno być dość gęste, jednorodne, elastyczne, bez grudek.
2. W garnku zagotować co najmniej 3 litry lekko osolonej wody. Łyżką stołową maczaną w wodzie nabierać podłużne, wąskie kluseczki i wkładać je do wrzątku, zanurzając również łyżkę.
3. Kiedy wszystkie kluski są już w wodzie, przykryć garnek pokrywką i zagotować, po czym odkryć i gotować, aż kluski wypłyną na wierzch.
4. Kluski wylać na durszlak. Można je przelać gorącą wodą lub wyłożyć do salaterki, dodać odrobinę tłuszczu (łyżeczkę masła lub oliwy) i wymieszać, aby się nie zlepiły.

Kluski kładzione doskonale smakują jako dodatek do zup (z tej proporcji wystarczy klusek dla 6 osób) i do drugich dań (jedynie dla 4 osób).
Wykonanie klusek kładzionych jest łatwe i szybkie, wystarczy 10-15 minut i doskonały dodatek jest gotów.