Kluski francuskie

1 ? łyżki mąki, łyżka masła, jajko, ewentualnie łyżeczka drobno posiekanej zielonej pietruszki
do gotowania klusek: 4 szklanki rosołu


1. Masło utrzeć w miseczce łyżką na pianę. Pod koniec dodać żółtko i jeszcze dokładnie wymieszać.
2. Do masła z żółtkiem powoli dodawać mąkę, dokładnie mieszając ciasto.
3. Ubić białko ze szczyptą soli na sztywną pianę i wymieszać je z ciastem. Dodać siekaną pietruszkę.
4. Rosół doprowadzić do wrzenia. Łyżką kłaść wąskie kluseczki, za każdym razem zanurzając łyżkę w rosole.
5. Gotować kluski pod przykryciem 4-5 minut, nie dopuszczając do zbyt gwałtownego wrzenia.

Te znakomite, choć tuczące kluski powinny być podawane od razu, gdyż przyrządzone wcześniej opadną i będą mniej puszyste.