Roladki z kurczęcych filetów
2 podwójne piersi z kurczaka, 1/2 paczki mrożonego szpinaku, 1 szalotka lub dymka, 3 pieczarki, 2 łyżki oliwy lub oleju, 2 łyżki posiekanej szynki wędzonej lub chudego boczku, ząbek czosnku, 2 łyżki parmezanu lub innego startego sera, łyżka tartej bułki, sól, pieprz, łyżka śmietany
1. Piersi z kurczaka podzielić na połówki i starannie rozbić uważając, aby nie podziurawić mięsa. Lekko osolić. Odłożyć.
2. Rozmrozić szpinak.
3. Na łyżce oliwy lub oleju podsmażyć posiekaną szalotkę lub dymkę, dodać pokrojone pieczarki i szynkę, chwilę smażyć, po czym dodać szpinak i dalej smażyć, aż odparuje nadmiar płynu. Odstawić.
4. Do farszu dodać parmezan lub inny ser, odrobinę tartej bułki, pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać farsz doprawiając pieprzem i solą.
5. Każdy filet posmarować farszem i zwinąć mięso, po czym obwiązać białą nitką.
6. W rondlu rozgrzać pozostały olej lub oliwę i obsmażyć na nim na rumiano rolady.
7. Podlać kilka łyżek wody i dusić mięso 20-30 minut.
8. Kiedy mięso jest gotowe wymieszać śmietanę z łyżką wody i wlać do garnka, razem zagotować.