Tort makowy
na ciasto: 2 szklanki maku, 10 jaj, 1 ? szklanki cukru, cukier wanilinowy
do wysmarowania tortownicy: łyżka masła
do wysypania tortownicy: łyżka tartej bułki
na krem: kostka (25 dag) masła, 2 jaja, szklanka cukru pudru, 4 łyżki kakao
na polewę: 3 łyżki kakao, ? szklanki cukru, ? kostki masła, 1/3 szklanki zimnej wody
1. Mak sparzyć wrzątkiem i odstawić z wodą do zupełnego ostudzenia.
2. Po tym czasie odcedzić mak na sicie i dwukrotnie przez makowe lub trzykrotnie przez zwykłe sitko zmielić w maszynce.
3. Oddzielić żółtka od białek, a następnie ubić sztywną pianę, pod koniec dodając do niej cukier. Po wyczerpaniu się cukru dodawać po jednym żółtka, ewentualnie cukier wanilinowy, a na koniec zmielony mak. Wymieszać ostrożnie.
4. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy. Piec około godziny w temperaturze 180?C.
5. Przygotować masę: całe jajka ubić z cukrem pudrem w naczyniu ustawionym nad parującą wodą (najwygodniej za pomocą ręcznego miksera). Kiedy jajka będą już ubite, nie przestając ubijać, ostudzić masę.
6. Rozetrzeć w malakserze lub ręcznie masło, a kiedy jest lekko spienione, ucierać, dodając wystudzone ubite jaja i kakao.
7. Upieczone i wystudzone makowe ciasto przekroić na dwie lub trzy warstwy i posmarować kremem.
8. Z podanych składników ugotować polewę. Kiedy zaczyna gęstnieć, ale jest jeszcze ciepła, polać nią tort i przybrać go dowolnymi bakaliami.