Tort orzechowy

8 jaj, 8 łyżek posiekanych orzechów, 4 łyżki tartej bułki, 8 łyżek cukru
na krem kawowy: 1 kostka (25 dag) masła, jajo, 6 łyżek cukru, 2 kopiaste łyżki kawy rozpuszczalnej lub krem kakaowy jak do tortu makowego
do nasączania tortu: ? szklanki wódki, ? szklanki przegotowanej wody, łyżka cukru, 3 łyżki skondensowanego mleka

1. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć na jasny kogel-mogel z połową cukru.
2. Ubić sztywną pianę z białek, dodając pod koniec ubijania pozostały cukier.
3. Do żółtek dodać orzechy i tartą bułkę. Wymieszać.
Następnie dodać ubitą na sztywno pianę z cukrem i także wymieszać.
4. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy.
Piec około 45-50 minut w temperaturze 190?C.
5. Wymieszać alkohol z wodą i mlekiem oraz cukrem.
6. Ostudzony tort przekroić poziomo na placki, każdy nasączyć alkoholem
z wodą i mlekiem, po czym przełożyć kremem. Wierzch także posmarować kremem.

WYKONANIE KREMU KAWOWEGO:

1. Zalać kawę rozpuszczalną 4 łyżkami gorącej wody, odstawić do wystudzenia.
2. Masło utrzeć ręcznie lub w malakserze na puszystą masę.
3. Jajko (całe) ubić za pomocą ręcznego miksera na puszystą masę z cukrem: kiedy na wierzchu tworzą się dość trwałe kręgi, znaczy to, że masa jest ubita.
4. Powoli wlewać jajko z cukrem do masła, stale ucierając.
5. Na koniec wlewać, po kilka łyżeczek, ostudzoną mocną kawę i dokładnie ucierać krem, który powinien być puszysty i dość lekki.