Śledzie w oliwie
4 solone śledzie, ? szklanki octu 10%, ? szklanki oliwy lub oleju, ? łyżeczki do kawy mielonego pieprzu, duży liść laurowy, średnia cebula
1. Śledzie wymoczyć przez 3 godziny w zimnej wodzie. Wyjąć wnętrzności, odciąć łebki.
2. Zagotować ocet z wodą, ostudzić.
3. Śledzie ułożyć w słoju, zalać ostudzonym octem. Odstawić na dobę.
4. Cebulę pokroić w piórka, sparzyć wrzątkiem na durszlaku, a kiedy wystygnie, skropić łyżką octu od śledzi.
5. Wyjąć śledzie z octu, odjąć filety.
6. W płaskim szerokim naczyniu układać filety, a nich cebulę, pokruszony liść laurowy i odrobinę mielonego pieprzu.
7. Zalać olejem lub oliwą (może się okazać, że potrzeba będzie nieco więcej niż ? szklanki, ponieważ śledzie powinny być zupełnie zakryte). Po tygodniu przechowywania w lodówce są najlepsze.
Jeśli brakuje nam czasu, śledzie w oliwie można przyrządzić znacznie prościej: zalać oczyszczone i wymoczone śledzie sokiem z cytryny, po godzinie posypać siekaną i sparzoną cebulą, zalać oliwą i pozostawić na kilka godzin, po czym podawać.