Zupa pieczarkowa
40 dag pieczarek, łyżka masła, marchew, pietruszka, cebula, kawałek selera, sól, pieprz, łyżeczka mąki, ? szklanki śmietany 18%, łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki
1. Z marchwi, pietruszki, selera i cebuli oraz 5 szklanek wody ugotować wywar.
2. Pieczarki dokładnie umyć, pokroić w plasterki i udusić na maśle.
3. Połączyć wywar z pieczarkami, zagotować.
4. Śmietanę wymieszać z mąką oraz łyżką wazową gorącej zupy, po czym dodać do garnka i zagotować. Doprawić zupę solą i pieprzem, posypać siekaną zieloną pietruszką.
W podobny sposób można przygotować zupę ze świeżych leśnych grzybów. Zupę taką podaje się z makaronem, kluskami kładzionymi, ryżem lub kruchymi ciasteczkami.