Zupa pomidorowa
50-60 dag dojrzałych, mięsistych pomidorów lub 4-6 łyżek przecieru pomidorowego, łyżka masła, 30-50 dag mięsa, marchew, pietruszka, cebula, kawałek selera, szklanka niskoprocentowej (12%) śmietany, ewentualnie łyżeczka mąki, sól, łyżeczka cukru, 2 łyżki posiekanego koperku
1. Z mięsa i warzyw oraz 5 szklanek wody ugotować wywar lub przygotować 3-4 szklanki rosołu z kostki.
2. Pomidory pokroić na ćwiartki i poddusić z masłem, aż się rozgotują, po czym przetrzeć je przez durszlak.
3. Połączyć wywar lub rosół z przetartymi pomidorami lub przecierem i zagotować, doprawiając solą i cukrem.
4. Śmietanę wymieszać z mąką (jeśli przewiduje się jej dodatek) i kilkoma łyżkami zupy, po czym dodać do garnka z zupą i ? o ile dodaliśmy mąkę ? zagotować.
5. Do zupy dodać siekany koperek.
Zupę pomidorową jadamy najchętniej z ryżem lub makaronem, można jednak podać ją również z grzankami lub pasztecikami z mięsem albo krokietami naleśnikowymi.