Wiosna za oknem – jagnięcina na grillu

Parę dni temu dyskutowaliśmy  o jagnięcinie i baraninie. Zaletach i smaku tego wspaniałego mięsa. Były też głosy niechętnych jagnięcinie, którzy – jak sądzę – pod wpływem argumentów miłośników udźca po grecku przełamią się i spróbują  tego smakołyku. Aby niezdecydowanych  zachęcić do tej decyzji przytaczam dziś przepis na kotleciki z kostką, które są łatwe w przyrządzaniu a smaczne nadzwyczajnie. W dodatku są dostępne w sprzedaży i przygotowane do pieczenia tylko po doprawieniu solą pieprzem i oliwą.
Nadają się one na zainaugurowanie sezonu grillowego w 2013 roku. Śnieg stopniał, pachnący dym może unosić się nad trawnikiem!


 

Kotleciki dodatkowo posypane rozmarynem i plasterkami czosnku

Kotleciki jagnięce
12 kotlecików jagnięcych z kostką, 5 łyżek oliwy extra vergine, sól, czarny pieprz świeżo zmielony, 1 cytryna
1.Kotleciki natrzeć solą, pieprzem i posmarować oliwą.
2.Ułożyć na metalowej tacce nad rozżarzonym rusztem i piec po 2 minuty z każdej strony. Można je piec także w piekarniku przez kwadrans, w temperaturze 180 st. C.
3.Podawać gorące i przybrane plasterkami cytryny.

Fot. Piotr Adamczewski 

Nie można oczywiście zapomnieć o dobrym czerwonym wytrawnym winie. Ostatnio słychac na blogu wzdychania do argentyńskiego malbeca. To będzie bardzo dobry wybór.