Kolacja ku czci… Rossiniego?

Sukces rodzinny należy właściwie uczcić. Jedna część naszego najmłodszego pokolenia odniosła spory sukces. Cieszymy się ale i martwimy jednocześnie, bo porzuci nas aż na dziewięć miesięcy, by studiować nad Morzem Śródziemnym. No to kolacja musi dorównać sukcesowi.


Wydało mi się, że najwytworniejszym daniem będzie Turnedo Rossini z truflami na grzance oraz wspaniałe wino hiszpańskie – Mas La Plana Gran Coronas.
Wszystkie produkty miałem w domu więc nie było popłochu zakupowego. Przepis jednak był prosty i jadłem to danie (w wykonaniu mistrzów) parokrotnie więc wiedziałem jak powinno smakować.
Najpierw więc podam sam przepis:
Turnedo a la Rossini
Polędwica wołowa, trufle (można zastąpić prawdziwkiem), plasterki słoniny, gęsie wątróbki, grzanki z pszennego chleba, sól, pieprz, oliwa, madera
1.Gęsią wątróbkę obsmażyć na patelni.
2.Pokroić trufle w plasterki.
3. Befsztyk z polędwicy wołowej (półtoracentymetrowej grubości) owinięty słoninką obsmażyć z obu stron (po 2 min. z każdej) posolić, odrobinę popieprzyć.
4.Zrobić  grzankę. Położyć befsztyk (już bez słoniny) na grzankę, na wierzch gęsią wątróbkę i trufle.
5.Tłuszcz ze smażenia zmieszać z maderą i polać potrawę.

Teraz pora na zdjęcia z przygotowań i gotowego dania. Proszę bardzo:

Befsztyki w słonince i trufla

Turnedo na grzance z plasterkami trufli na wątróbce

Fot. P. Adamczewski

A na koniec dwa słowa o winie: Mas la Plana Gran Coronas z Penedes (Hiszpania) – czerwone wytrawne, z dębowym posmakiem, aromatem czerwonych owoców, o ciemnorubinowym kolorze, wręcz jedwabiste. Doskonałe do befsztyków z polędwicy z gruboziarnistym pieprzem. Producent: Miguel Torres.

Kolacja była udana.

PS.

Żabo, przeczytaliśmy nekrolog. Bardzo Ci współczujemy. Do dziś pamiętamy nasz żal po śmierci naszych Matek. Ale wiemy też, że czas i praca pomaga uspokoić nerwy. A bliskość przyjaciół łagodzi smutek.

Ściskamy Cię mocno obydwoje!

 Barbara i Piotr