Warto jadać na Lubelszczyźnie

Nie tak dawno odbyłem rundkę po Podlasiu i po powrocie zaproponowałem kilka przepisów z tamtych okolic. Dziś chciałbym przesunąć się trochę na południe i przedstawić przepisy na dania, które jadłem na Lubelszczyźnie. To naprawdę pyszna kuchnia, bo wpływ na nią miały różne społeczności: polska, ruska i żydowska. A każda nacja zostawiła swoje ślady w kuchni.
Moim zdaniem to pyszne dania. A wy sprawdźcie sami lub zapytajcie o opinię Irka. Smacznego!


Biłgorajska  zupa z kulkami z macy
2 litry chudego rosołu z kurczaka, filiżanka mielonej macy, 2 jajka, 2 łyżeczki oleju lub tłuszczu z kurczaka, 2 łyżeczki wody, 2 łyżeczki świeżej, posiekanej pietruszki, sól, pieprz
1. Ubić jajka z olejem i wodą, dodać zmieloną macę, pietruszkę i pieprz, wymieszać, odstawić na godzinę.
2.Doprowadzić rosół do wrzenia.
3.Zmoczyć dłonie w wodzie, robić kulki z 2 łyżeczek masy macowej, wkładać do gotującego się rosołu. Gotować 15 minut na wolnym ogniu.
4.Na talerzu posypać zupę świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Sałatka z pędów chmielu
200 g młodych pędów chmielu, 2 czerwone cebule, 50 g szynki z indyka, 2 jajka na twardo, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, łyżka soku z cytryny, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz, szczypta cukru
1. Wymieszać składniki sosu, lekko schłodzić.
2. Pędy chmielu obrać ze skórki, ułożyć na sicie przelać wrząt?kiem, a następnie zimną wodą, dokład?nie osączyć, pokroić na kawałki.
3. Szynkę pokroić w paski, obraną cebulę pokroić w cienkie plasterki. Białko jajka pokroić w kostkę. Połączyć składniki sałatki, polać sosem, wymieszać delikatnie, lekko schłodzić w lodówce.
4. Przed podaniem posypać usiekanym drobno żółtkiem i szczypiorkiem.

Gołąbki w chrzanowych liściach
Liście chrzanu (10 – 12), 400 g mielonego mięsa z drobiu, 1 soczyste i kwaskowe jabłko, łyżeczka tartego chrzanu, pół łyżeczki miodu, 3 łyżki usiekanych orzechów włoskich, 1 jajko, 2 łyżki masła, pół szklanki bulionu, sól, pieprz
1.W rondlu stopić łyżkę masła, dodać starte na grubej tarce jabłko, miód i usiekane orzechy, chwilę smażyć mieszając, zdjąć z ognia, przestudzić, wymieszać dokładnie z mielonym mięsem, solą, pieprzem, tartym chrzanem i jajkiem, wyrobić masę.
2.  Liście chrzanu zblanszować czyli wrzucić na 3 – 4 minuty we wrzątek, odcedzić, przelać zimną wodą, usunąć twardy nerw.
3. Na każdym liściu układać porcję farszu, zawijać, ciasno układać w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu, skropić bulionem, przykryć, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec  w 180 st. C ok. 40 minut.

Do tego w tym królestwie chmielu łatwo znaleźć smaczne piwo z miejscowych małych browarów.