Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków
4 średnie ziemniaki, 4 szklanki rosołu lub wywaru z mięsa (może też być rosół z kostki), 4 duże kiszone ogórki, ? szklanki śmietany 18%, 2 łyżki siekanego koperku
1. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, zalać rosołem lub wywarem i gotować około 15 minut.
2. Ogórki obrać ze skórki, zetrzeć na grubej jarzynowej tarce lub pokroić
w cienkie paseczki. Dodać do ugotowanego z ziemniakami rosołu. Gotować wszystko razem około 5 minut.
3. Zaprawić zupę: do garnuszka ze śmietaną wlać łyżkę wazową gorącej zupy, starannie wymieszać, wlać z powrotem do garnka i już nie gotując, silnie zagrzać. Wsypać siekany koper i chwilę potrzymać zupę pod pokrywką.
Zupa ogórkowa to jedna z bardziej lubianych polskich zup. Jeśli nie można kupić ogórków kiszonych, można zastosować przepis na zupę ze świeżych.