Zupa koperkowa
4 szklanki rosołu (może być z kostki), ? szklanki śmietany 18%, łyżka masła, łyżka mąki, 2 łyżki posiekanego koperku, kilka kropel soku z cytryny do smaku, sól
1. Rozpuścić w garnku masło, dodać mąkę, a kiedy zasmażka spieni się i zbieleje, wlać rosół, dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
2. Śmietanę wymieszać z łyżką wazową gorącej zupy, po czym wlać ją do garnka. Nie gotować, lecz jeszcze raz silnie zagrzać. Dodać do smaku sól i sok cytrynowy oraz koperek i nakryć na minutę pokrywką, aby wszystkie smaki i aromaty się połączyły.
Zupa koperkowa to doskonały sposób na zużycie pozostałości rosołu. Podawano ją z ryżem gotowanym na sypko. Jeśli nie ma świeżego koperku, można dodać suszony (jest to jednak wersja znacznie mniej smakowita i aromatyczna) lub mrożony.