Soczyste mielone
40 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego, maleńka cukinia, dymka, jajko, 3 łyżki serka masacarpone lub kremowej ricotty, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, 20 dag sera rokpol, sól, pieprz, pół szklanki oleju do smażenia
1. Dymkę posiekać wraz ze szczypiorem i zeszklić na łyżce oleju.
2. Cukinię zetrzeć na tarce i odcisnąć z nadmiaru soku.
3. Do mięsa dodać cukinię, kremowy ser ricotta lub mascarpone, siekaną zieloną pietruszkę, jajko, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić masę mięsną.
4. Formować z mięsa owalne kotleciki, usmażyć je na pozostałym oleju, na średnim ogniu.
5. Ser rokpol pociąć na tyle plasterków, ile jest kotletów, na każdym położyć kawałek sera i na pół minuty okryć patelnie przykrywką, aby ser się rozpuścił.